Pengumuman Penting!
Untuk Maklumat dan pengetahuan anda semua, laman blog
akubencipaklah.blogspot.com sedang dalam perhatian pihak blogger.com dan telah disekat dari menambah dan juga menghantar segala bentuk posting di dalamnya.


Di sini juga saya telah menyediakan satu laman blog sementara yang boleh diakses melalui :

ihatepaklah.blogspot.com (mirror).

Harap Maaf...


LATEST POSTING

AHLI PAK LAH DISERANG VIRUS BRONTOK

AHLI UMNO PERLU BERANI....TAK RUGI APA-APA....

DOWNLOAD DAN SEBARKAN (UNTUK AHLI UMNO SAHAJA)

SURAT KAPTEN ZAHAR KEPADA PUCUK PIMPINAN UMNO - PAK LAH & NAJIB HARUS DIHUKUM MANDATORI

Thursday, July 31, 2008

AHLI UMNO PERLU BERANI....TAK RUGI APA-APA...



 

Thursday, July 31, 2008

Pak Lah Diserang Virus Brontok



Selama lima tahun pemerintahan Perdana Menteri yang saya benci ini, kita telah dipertontonkan dan dipersembahkan dengan cerita-cerita yang menarik dan juga yang paling banyaknya adalah yang tidak baik dan tidak menarik langsung. Kita rakyat hanya mampu melihat saja depan mata mereka akan “kebobrokan” pemimpin kita ini. Kebobrokan bermaksud kelemahan ataupun sikap tidak bertanggungjawab dalam bahasa Malaysianya.

Bila saya sebut perkataan “kebobrokan” itu tadi mengingat saya mengenai sejenis virus komputer yang agak terkenal juga pada masa lalu, tak silap saya tahun 2004/05. Virus ini dinamakan “Brontok” atau nama lain “RontokBro”, bro jugak!. (
sila klik sini! Untuk maklumat lanjut) . Kepada yang belum pernah dengar nama ini, saya akan cuba terang serba ringkas. Virus ini berasal dari Indonesia dan dibuat oleh orang Indonesia sendiri. Dia merebak terlalu cepat melalui email-email yang mengandungi ‘attachment file’ yang bernama keygen.exe. Kepada mereka yang menekan ataupun meng”klik” file itu, dengan rasminya anda akan terkena jangkitan virus ini.

Virus “Brontok ini” menyerang dan dapat melumpuhkan sistem operasi Windows anda terutamanya pengguna Windows XP. Virus ini telah meng’take over’ komputer anda tanpa anda sedari. Virus ini juga merebak dengan cepat melalui Pen Drive yang dicucuk di USB port komputer anda. Virus tersebut akan ‘bersembunyi’ di dalam pen drive tersebut dan kemudiannya kan merebak dan terus menyebarkan virus tersebut jika di cucuk ke komputer lain.

Antara simtom-simtonnya yang paling “hebat” ia akan memberi “mesej” jelas kepada anda melalui ‘Web Browser’ anda seperti Internet Explorer secara automatik akan keluar sedang asyik anda melayari internet. Jika anda tutup mesej tersebut. Dia akan keluar kembali. Memang degil dan tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya.

Mesejnya adalah seperti berikut :

-- Hentikan kebobrokan di negeri ini –-

1. Adili Koruptor, Penyeludup, Tukang Suap, Penjudi, & Bandar NARKOBA( Send to "
NUSAKAMBANGAN")
2. Stop Free Sex, Absorsi, & Prostitusi
3. Stop (pencemaran laut & sungai), pembakaran hutan & perburuan liar.
4. SAY NO TO DRUGS !!!

-- KIAMAT SUDAH DEKAT –-
Terinspirasi oleh: Elang Brontok (Spizaetus Cirrhatus) yang hampir punah

Dan jika seseorang yang mahir untuk membaiki dan meyelesaikan virus tersebut ataupun kita panggil juruteknik/jurutera computer juga akan memeningkan kepalanya dan mengambil masa yang agak lama untuk menyahkan virus tersebut dari dalam komputer yang dijangkiti itu melainkan ‘terpaksa’ memformat terus hard disk tersebut. Ini merupakan ‘jalan terakhir’ untuk memecahkan kebuntuan tersebut. Berikut merupakan serangan awal virus tersebut. Sekarang ini kebanyakkan anti-virus sudah boleh menghindarkan dan menghapuskan terus virus tersebut.

Virus tersebut akan cuba menghalang dirinya daripada di usir keluar oleh juruteknik komputer dengan pelbagai cara dan helah bagi menyusahkan mereka menyahkan Virus tersebut. Segala bentuk Anti-Virus yang digunakan juga disekat sementara dari berfungsi. Windows Registry juga terus di halang untuk membuat repair dan akan terus men’restart’ kembali komputer anda.

Sungguh ‘dasyat’ mesej ini ditujukan. Tapi ini adalagi yang “dasyat” nak cerita dan aku memang betul respek giler dengan pencipta virus ini. Walaupun dia dianggap sebagai “salah” di dalam “undang-undang” siber ini. Aku respek tang ‘niat’ ataupun ‘nawaitu’ dia tu dan kepandaian dia mencipta virus tu. Sehinggakan komputer yang diserang virus ini akan secara automatiknya akan membanjiri (flood) data-data ke server-server kerajaan Israel bagi melumpuhkan dan menjadikan server-server berkenaan ‘sesak nafas’.

Terdapat 2 cara sahaja untuk menyelesaikan ataupun menyahkan virus tersebut dari terus ‘berkampung’ dan terus merebak ke komputer-komputer lain. Iaitu cara yang pertama, dengan memanggil jurutera yang betul-betul berkelayakkan dan berpengalaman luas tentang keselamatan komputer. Jika tiada masalah virus tersebut akan hilang dalam jangkamasa singkat sahaja.

Dan cara yang kedua, ialah dengan memformat hard disk tersebut. Masalahnya apabila kita memformat sesebuah hard Disk, banyak kerja yang perlu kita lakukan da mengambil masa yang agak panjang untuk menyiapkan keseluruhan dan menginstallasi semua aplikasi yang ada sebelum ini. Tetapi kebaikannya banyak dan sistem pengoperasian komputer akan menjadi segar dan ianya nampak seperti komputer baru .

Apa yang ingin saya perjelaskan di sini berkenaan keadaan Pak Lah dan Virus Brontok ini hampir sama simtom-simtomnya, kesannya dan juga jalan penyelesaiannya. Jika beliau sedar dan bertanggungjawab, beliau perlu akur dan menerima nasihat daripada mereka yang berpengalaman luas dan sedia untuk mengundurkan diri ataupun bersedia memperbaiki keadaan dengan rasa tanggungjawab tanpa ‘membuang’ mereka-mereka ini.

 
 
 

Thursday, July 24, 2008

What Stephen Doss Say?


[Sources From TheStar - 31 May 2008]


Give Pak Lah The Credit He Deserves

IT is common knowledge and widely accepted that Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, or more fondly known as Pak Lah, is a nice man.

But it is quite disappointing that there are some political commentators who, while stating the obvious about Pak Lah being a nice man, then use this as cover to be overly and unfairly critical of the man.

Their playing to the gallery can be quite disconcerting. It seems that they think they can play both sides; praise Pak Lah for being a nice man yet at the same time please his detractors who allude that Pak Lah is inefficient, weak and indecisive.

Those who are unfairly critical of Pak Lah are conveniently forgetting the circumstances in which he came to office and the baggage that came with the position, as well as the prevailing culture in his party and the general populace at large.

Some people do not understand that Pak Lah was very clear about what was needed to be done after the 2004 General Election.

There was no mistaking what the mandate was for which were reforms - a change of how things are done in Malaysia after the last 22 years of the previous prime minister's rule and to a large extent the damage done by his maverick deputy Datuk Seri Anwar Ibrahim who actively pursued an Islamist agenda to the detriment of a multi-racial Malaysia.

But Pak Lah is no novice politician. He understood the implications of rocking the boat; he was in fact an astute strategist who found ways to go about getting things done without needing to upset party members and civil servants who needed time to get used to the changes proposed, understanding their ability to change incrementally.

But on the other side of the fence there were equally astute adversaries who knew that they could use this knowledge to their advantage, although they themselves knew it would be impossible for any prime minister to effect the monumental changes required in the short time given to Pak Lah.

Many who know Pak Lah at close range would agree with me that Pak Lah used his niceness to his advantage and at no time was it his weakness.

The strategy to paint Pak Lah as a weak and ineffective leader began in earnest as soon as his predecessor found out that he would not be getting his way in many matters of state.

There was an organised attempt to politicise the most innocent of intentions by Pak Lah to effect change.

The economic corridors concept was an attempt by Pak Lah to respond to the needs of investors who found that Malaysia’s bureaucracy and red tape was preventing them from investing in the country.

Pak Lah realised that he could not change this in as short a span of time as possible which would have required acceptance by a civil service so used to the old way of doing things.

The corridors helped bypass these obstacles so that the civil service would not feel they were burdened with more work and allowing them time to get into step at their own pace.

The 2008 General Election result was a result waiting to happen in 2004, that is if Tun Dr Mahathir Mohamad had remained as Prime Minister.

I dare say we would have lost more than five states had he been leading the charge then for Barisan Nasional.

But 22 years of excess cannot be corrected in four or even eight years. There is the issue of habit or culture which needs deft handling and I dare say we have the right man in the right place for that now.

Each of his policy announcements was carefully crafted to address a particular deficit – whether it be social, political or economic.

But his enemies within the party and outside were busy working towards denying him the credit he deserved.

A smear campaign was launched to portray him as a nice man but not an efficient Prime Minister.

A concerted effort was made to tarnish him with the same brush of nepotism, cronyism and corruption that was used against his predecessor.

Those employing these tactics were well versed in these tools having been previously the targets of these same allegations.

Political commentators must be careful not to fall into this trap or perpetuate a perception that has been deviously nurtured.

It is to Pak Lah’s credit that today we have a vibrant democratic environment for reforms to take place.

This would have been unimaginable under the previous administration.

And Dr Mahathir's playing of the race card now is proof of this. And that is not being very nice.


STEPHEN DOSS,
President, National Youth Association of Malaysia.

4 comments:

Mankanan said...

Saya dah baca artikel Stephen Doss yang dipetik dari The Star.. tapi saya tak nampak pun part yang menyentuh pasal racist.. Boleh tolong tunjukkan part mana? Mungkin saya kena tambah power spec kot...atau kena tambah 'mata' lagi empat..sekarang pun dah empat dah...

Warc said...

Good and fair article. I see no alleged racism here. The author was defending the policy and visions of one leader against the tirade of personal attacks, and it's not nothing at all to do with racial preferences.

The Watcher said...

Why of course the blog author will call it racist...he/she is afterall a Tun M supporter...racism is par for the course.

The Watcher said...

Ooops, my sincerest apologies for the last comment. I just realized that the "Racist, What Racist?" article was written by a person other than the author of this blog. My bad...I'm a dumbass. Peace.