Pengumuman Penting!
Untuk Maklumat dan pengetahuan anda semua, laman blog
akubencipaklah.blogspot.com sedang dalam perhatian pihak blogger.com dan telah disekat dari menambah dan juga menghantar segala bentuk posting di dalamnya.


Di sini juga saya telah menyediakan satu laman blog sementara yang boleh diakses melalui :

ihatepaklah.blogspot.com (mirror).

Harap Maaf...


LATEST POSTING

AHLI PAK LAH DISERANG VIRUS BRONTOK

AHLI UMNO PERLU BERANI....TAK RUGI APA-APA....

DOWNLOAD DAN SEBARKAN (UNTUK AHLI UMNO SAHAJA)

SURAT KAPTEN ZAHAR KEPADA PUCUK PIMPINAN UMNO - PAK LAH & NAJIB HARUS DIHUKUM MANDATORI

Thursday, July 31, 2008

AHLI UMNO PERLU BERANI....TAK RUGI APA-APA... 

Thursday, July 31, 2008

Pak Lah Diserang Virus BrontokSelama lima tahun pemerintahan Perdana Menteri yang saya benci ini, kita telah dipertontonkan dan dipersembahkan dengan cerita-cerita yang menarik dan juga yang paling banyaknya adalah yang tidak baik dan tidak menarik langsung. Kita rakyat hanya mampu melihat saja depan mata mereka akan “kebobrokan” pemimpin kita ini. Kebobrokan bermaksud kelemahan ataupun sikap tidak bertanggungjawab dalam bahasa Malaysianya.

Bila saya sebut perkataan “kebobrokan” itu tadi mengingat saya mengenai sejenis virus komputer yang agak terkenal juga pada masa lalu, tak silap saya tahun 2004/05. Virus ini dinamakan “Brontok” atau nama lain “RontokBro”, bro jugak!. (
sila klik sini! Untuk maklumat lanjut) . Kepada yang belum pernah dengar nama ini, saya akan cuba terang serba ringkas. Virus ini berasal dari Indonesia dan dibuat oleh orang Indonesia sendiri. Dia merebak terlalu cepat melalui email-email yang mengandungi ‘attachment file’ yang bernama keygen.exe. Kepada mereka yang menekan ataupun meng”klik” file itu, dengan rasminya anda akan terkena jangkitan virus ini.

Virus “Brontok ini” menyerang dan dapat melumpuhkan sistem operasi Windows anda terutamanya pengguna Windows XP. Virus ini telah meng’take over’ komputer anda tanpa anda sedari. Virus ini juga merebak dengan cepat melalui Pen Drive yang dicucuk di USB port komputer anda. Virus tersebut akan ‘bersembunyi’ di dalam pen drive tersebut dan kemudiannya kan merebak dan terus menyebarkan virus tersebut jika di cucuk ke komputer lain.

Antara simtom-simtonnya yang paling “hebat” ia akan memberi “mesej” jelas kepada anda melalui ‘Web Browser’ anda seperti Internet Explorer secara automatik akan keluar sedang asyik anda melayari internet. Jika anda tutup mesej tersebut. Dia akan keluar kembali. Memang degil dan tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya.

Mesejnya adalah seperti berikut :

-- Hentikan kebobrokan di negeri ini –-

1. Adili Koruptor, Penyeludup, Tukang Suap, Penjudi, & Bandar NARKOBA( Send to "
NUSAKAMBANGAN")
2. Stop Free Sex, Absorsi, & Prostitusi
3. Stop (pencemaran laut & sungai), pembakaran hutan & perburuan liar.
4. SAY NO TO DRUGS !!!

-- KIAMAT SUDAH DEKAT –-
Terinspirasi oleh: Elang Brontok (Spizaetus Cirrhatus) yang hampir punah

Dan jika seseorang yang mahir untuk membaiki dan meyelesaikan virus tersebut ataupun kita panggil juruteknik/jurutera computer juga akan memeningkan kepalanya dan mengambil masa yang agak lama untuk menyahkan virus tersebut dari dalam komputer yang dijangkiti itu melainkan ‘terpaksa’ memformat terus hard disk tersebut. Ini merupakan ‘jalan terakhir’ untuk memecahkan kebuntuan tersebut. Berikut merupakan serangan awal virus tersebut. Sekarang ini kebanyakkan anti-virus sudah boleh menghindarkan dan menghapuskan terus virus tersebut.

Virus tersebut akan cuba menghalang dirinya daripada di usir keluar oleh juruteknik komputer dengan pelbagai cara dan helah bagi menyusahkan mereka menyahkan Virus tersebut. Segala bentuk Anti-Virus yang digunakan juga disekat sementara dari berfungsi. Windows Registry juga terus di halang untuk membuat repair dan akan terus men’restart’ kembali komputer anda.

Sungguh ‘dasyat’ mesej ini ditujukan. Tapi ini adalagi yang “dasyat” nak cerita dan aku memang betul respek giler dengan pencipta virus ini. Walaupun dia dianggap sebagai “salah” di dalam “undang-undang” siber ini. Aku respek tang ‘niat’ ataupun ‘nawaitu’ dia tu dan kepandaian dia mencipta virus tu. Sehinggakan komputer yang diserang virus ini akan secara automatiknya akan membanjiri (flood) data-data ke server-server kerajaan Israel bagi melumpuhkan dan menjadikan server-server berkenaan ‘sesak nafas’.

Terdapat 2 cara sahaja untuk menyelesaikan ataupun menyahkan virus tersebut dari terus ‘berkampung’ dan terus merebak ke komputer-komputer lain. Iaitu cara yang pertama, dengan memanggil jurutera yang betul-betul berkelayakkan dan berpengalaman luas tentang keselamatan komputer. Jika tiada masalah virus tersebut akan hilang dalam jangkamasa singkat sahaja.

Dan cara yang kedua, ialah dengan memformat hard disk tersebut. Masalahnya apabila kita memformat sesebuah hard Disk, banyak kerja yang perlu kita lakukan da mengambil masa yang agak panjang untuk menyiapkan keseluruhan dan menginstallasi semua aplikasi yang ada sebelum ini. Tetapi kebaikannya banyak dan sistem pengoperasian komputer akan menjadi segar dan ianya nampak seperti komputer baru .

Apa yang ingin saya perjelaskan di sini berkenaan keadaan Pak Lah dan Virus Brontok ini hampir sama simtom-simtomnya, kesannya dan juga jalan penyelesaiannya. Jika beliau sedar dan bertanggungjawab, beliau perlu akur dan menerima nasihat daripada mereka yang berpengalaman luas dan sedia untuk mengundurkan diri ataupun bersedia memperbaiki keadaan dengan rasa tanggungjawab tanpa ‘membuang’ mereka-mereka ini.

 
 
 

Thursday, July 3, 2008

Nasihat Brader Bro Kepada Semua Orang Melayu - Bahagian Pertama

Malam minggu yang lepas, saya bersama rakan-rakan saya bersembang di salah sebuah kedai mamak di Kampung Medan, Petaling Jaya. Bermacam-macam isu hangat telah kami bincangkan, tentang politik tanahair, mengenai masalah kepimpinan, isu kenaikan harga minyak, dan yang hangatnya perbualan kami malam itu adalah berkenaan isu perkauman. Pada mulanya saya hanya mendengar dengan sambil lewa sahaja kerana kebanyakkan isu-isu ini saya dah baca di dalam internet, surat khabar dan melalui cerita rakan-rakan yang lain.

Yang nyatanya saya dah jelak dengan isu kepimpinan, isu kenaikan harga minyak, isu politik, isu yang terbaru iaitu isu liwat Anuar Ibrahim. Tapi saya sungguh tertarik dan berminat mendengar cerita dari seorang yang saya panggil Brader “Bro” sahaja. Sebab satu lagi dia ini asyik sebut bro, bro, bro. Aku tak kisah, biasalah sekarang ni perkataan “bro” ni dah jadi trend bila bercakap dengan orang. Aku pun biasa juga gunakan perkataan “bro” ini.

Dia ni sebenarnya sebelum tu duduk meja berhampiran kami, setelah dia pasang telinga dan sedikit demi sedikit menghampiri meja kami seterusnya bagi salam dan terus duduk bersebelahan dengan kerusi saya. Dia pun masuk dari satu cerita ke satu cerita. Macam seperti sudah kenal lama lagaknya. Saya tertarik dengan gaya penceritaannya dan gaya bahasa yang digunakannya, amat menarik perhatian kami semua di situ. Di tambah pula soalan-soalan serta pertanyaan-pertanyaan daripada kami semuanya dijawab dengan jelas dan mudah untuk kami fahami. Brader “Bro” ni nampak muda lagi lebih kurang dalam 30-an dari raut wajahnya yang saya dapat lihat. Saya pun ambil PDA saya di dalam beg dan terus merakamkannya sebagai rujukan saya serta sebagai bahan saya di blog ini. Tapi saya betul-betul terlupa nak bertanyakan namanya. Mungkin suatu hari nanti saya akan bertemunya kembali. Sunggul “cool” Brader “Bro” ini.

Banyak juga sebenarnya yang saya masih belum tahu dah faham terutamanya hak-hak dan kepentingan orang melayu di negara ini dan tentang “semangat orang-orang melayu”. Hal inilah yang Brader “Bro” ni cerita dengan panjang lebar kepada kami malam itu. Bermula dari pukul 11.30 malam berlarutan hingga hampir Azan Subuh. Mengantuk kami jadi hilang kerana leka mendengar ceritanya, hampir 20 gelas air kami minum tinggal diatas meja hingga ke episod akhir.

Disini saya akan cuba mengedit dan menapis segala bentuk yang saya rasa tidak sesuai di tulis atau diceritakan kerana mungkin bersifat sensitif kepada sesetengah kaum. Risau juga saya akan akibatnya. Mana-mana bahagian yang yang terlepas dari tapisan saya ini saya memohon ampun dan maaf sekiranya menghiris hati dan perasaan orang. Tidak terpikir atau terlintas di hati saya untuk berbuat demikian. Maafkan saya. Tetapi pada pengamatan saya, cerita ini bagus di kongsi bersama dengan anda dan juga sebagai bahan di blog saya ini. Terpulang lah kepada pembaca semua untuk memahaminya dan menilaikannya. Jika terdapat kesilapan ataupun faktanya kurang tetap, saya minta diperbetulkan dan di tegur. Saya juga akan menceritakan sepertimana gaya Brader “Bro” itu bercakap dalam maksud kata lain “bahasa pasar” seperti percakapan sehari-harian kita. Supaya memudahkan anda juga untuk memahami isi kandung cerita ini. Saya akan mengeluarkan cerita ini secara berperingkat-peringkat kerana ianya agak panjang dan mungkin membosankan anda membacanya nanti.

Ceritanya bermula setelah saya bercerita tentang hak-hak dan ketuanan melayu di Malaysia ini. Dan Tindakan Majlis Peguam menganjurkan serta mempersoalkan “Kontrak Sosial” bersama Ahli-ahli panel yang dijemput dan dibincangkan secara terbuka di Auditorium Majlis Peguam baru-baru ini.. Seterusnya saya bercerita tentang kemarahan “segelintir” orang melayu sahaja di dalam forum tersebut. Dan kemudian mereka membuat rancangan untuk menubuhkan “Pertubuhan Pribumi Perkasa” (PPP). Saya pun mula “promote” PPP ni kepada Brader “Bro” ini. Di samping tu saya mengajak dia menyertai Pertubuhan ini. Apa beliau katakana? Ikutilah kisah ini ………………….


EPISOD 1 - KISAH SEBELUM MERDEKA

Bro! bukan masalah nyer bagus ker tak bagus pertubuhan ini, tapi nak mempertahankan hak awak-awak gak dan semua penduduk bumiputera kt malaysia ni. Kita tak nak bangsa asing ni melampau sangat bersuara dan mempertikaikan hak-hak ini dan layanan istemewa kerajaan kepada kita. Kita berhak bro!. Moyang-moyang dengan Datuk-datuk diorang ni (kecuali komunis bintang 3) semuanyer paham-paham dan setuju mengenai hak-hak bumiputra ni. Cuma anak, cucu dan cicit mereka jer yang tak pueh hati dan dia orang ni akan cuba nak mendapatkan hak sama rata dengan orang melayu kalau boleh. Apa cara sekalipun dia akan cuba. Dia orang ni hanya menunggu masa sesuai untuk mengemukakan usul-usul mereka. Kalaupun 10 perkara mereka usulkan, jika dapat 1 pun dah cukup bagus. Dia tunggu masa lain plak yg 9 lagi tu, sampai tinggal 0 ler senang cakap. Baru diorang akan pueh hati.

Tapi Bro! Terus terang saya cakap, la ni kebanyakkan orang melayu…..sorry lah bro nak cakap ni.. tak sampai hati... tapi ini penting bro! aku kene cakap jugak.. kebanyakkan orang melayu la ni buat-buat lupa ....esok dah tersedar dari lamunan baru nak tergadah. Baru nak gi masuk persatuan, belajar silat, belajar menembak, belajar buat bom, semuanya "baru nak belajar"…. ni aku nak tujukan pada generasi anak melayu selepas merdeka. Aku yakin generasi sebelum merdeka ni (yang masa tu masih keciklagi dan belum baligh lagi tak kira ler) cukup cinta dan sayangkan negara ni bro. Mereka semua berani-berani bro, gagah-gagah bro, dan macam-macam "ilmu" bro diorang pakai. Pasalnya masa tu kira "terpaksa" bro nak lawan penjajah termasuk british, jepun,komunis bintang tiga . Terseksa hidup dia orang bro.Masing-masing duduk rumah pun tak senang, duduk dalam ketakutan, yg makan ubi kayu, mati kebulur pun ada, kene tembak, kene rogol, macam-macam lagilah bro. Yang mana takut tu bro dan pentingkan diri sendiri, sanggup join penjajah ni dan jadi talibarut, maksudnya bersengkokol lah macam tu . Asalkan tak mati katak, dan pastu boleh dapat upah “wang” yang bagi maklumat. Asalkan mereka selamat.

Yang mana berani tu masing-masing masuk "pertubuhan" ataupun persatuan,ada yang masuk jadi soljar, bergerak dlm kumpulan tertentu, pergi buat serang hendap, nak lawan musuh. Pakai keris ngan parang jer bro! aku ingat yg tak bawak apa-apa pun ader jugak..cuma bawak telur 2 biji...tapi mereka berani bro! - kami semua tergelak sekejap. Yang aku nak cakap kat sini bahawa dia orang ni semua, sungguh bersemangat, sungguh berani, sungguh professional dan yang penting nya mereka bersatu-padu bro!, Semata-mata nak lawan dengan penjajah. Tidak sia-sia usaha dan perjuangan mereka bro! Akhirnya negara kita bebas dari penjajah dan merdeka pada 31 Ogos 1957. Korang semua tidak pernah rasa , termasuk aku sekalilah, tapi banyak dah orang-orang tua bercerita pada aku bro! dapat juga feel tu bro! – kami tergelak sekali lagi, dengan gaya dan mimik mukanya itu. Kemudian dia meneruskan kata-katanya lagi. Selepas itu bro!, Walaupun negara sudah merdeka tapi negara masih tak aman lagi, keadaan masih darurat lagi kerana ancaman PKM - Parti Komunis Malaya, tidak payahlah aku sebut sapa-sapa yang menganggotai parti ni. Korang dah tahukan? Walau macammanapun melayu ada jugak jadi ahli PKM ni. Kalau mati melayu ni tengah berperang kompom masuk neraka bro! Dia orang ini berjuang nak jadikan tanah melayu ni negara komunis. Tak mahu mengiktiraf agama Islam, tak mahu juga mengiktiraf agung sebagai ketua negara - Chin Peng lah kot akan jadi calon presidennya. Tapi akhirnya tak kesampaian jugak hajat dia orang ni. Akhirnya mereka tunduk kepada kuasa org melayu pada masa tu - kemudian mereka letak senjata dan menyerah kalah pada 2 Disember 1989 secara rasminya. Mereka akhirnya mengiktiraf Agung kita dan perlembagaan negara kita. Dia orang ni berjuang lebih kurang 40 tahun jugak bro! Tinggal dalam hutan jer. Tapi Bro! ini semua cerita lama Bro! Aku nak cerita pulak hal lepas merdeka ni.Ini lagi penting bro! kamu kene dengar aku nak cerita ni. Kalau kamu semua haus , kamu order lagi air, kali ni aku belanja korang pulak, yang tadi korang minum tu bayar sendiri, kalau nak makan pun boleh tapi bayar sendiri jugak. – kami tergelak sekali lagi.

(IKUTI SAMBUNGAN BAHAGIAN 2 ESOK)

0 comments: