Pengumuman Penting!
Untuk Maklumat dan pengetahuan anda semua, laman blog
akubencipaklah.blogspot.com sedang dalam perhatian pihak blogger.com dan telah disekat dari menambah dan juga menghantar segala bentuk posting di dalamnya.


Di sini juga saya telah menyediakan satu laman blog sementara yang boleh diakses melalui :

ihatepaklah.blogspot.com (mirror).

Harap Maaf...


LATEST POSTING

AHLI PAK LAH DISERANG VIRUS BRONTOK

AHLI UMNO PERLU BERANI....TAK RUGI APA-APA....

DOWNLOAD DAN SEBARKAN (UNTUK AHLI UMNO SAHAJA)

SURAT KAPTEN ZAHAR KEPADA PUCUK PIMPINAN UMNO - PAK LAH & NAJIB HARUS DIHUKUM MANDATORI

Thursday, July 31, 2008

AHLI UMNO PERLU BERANI....TAK RUGI APA-APA... 

Thursday, July 31, 2008

Pak Lah Diserang Virus BrontokSelama lima tahun pemerintahan Perdana Menteri yang saya benci ini, kita telah dipertontonkan dan dipersembahkan dengan cerita-cerita yang menarik dan juga yang paling banyaknya adalah yang tidak baik dan tidak menarik langsung. Kita rakyat hanya mampu melihat saja depan mata mereka akan “kebobrokan” pemimpin kita ini. Kebobrokan bermaksud kelemahan ataupun sikap tidak bertanggungjawab dalam bahasa Malaysianya.

Bila saya sebut perkataan “kebobrokan” itu tadi mengingat saya mengenai sejenis virus komputer yang agak terkenal juga pada masa lalu, tak silap saya tahun 2004/05. Virus ini dinamakan “Brontok” atau nama lain “RontokBro”, bro jugak!. (
sila klik sini! Untuk maklumat lanjut) . Kepada yang belum pernah dengar nama ini, saya akan cuba terang serba ringkas. Virus ini berasal dari Indonesia dan dibuat oleh orang Indonesia sendiri. Dia merebak terlalu cepat melalui email-email yang mengandungi ‘attachment file’ yang bernama keygen.exe. Kepada mereka yang menekan ataupun meng”klik” file itu, dengan rasminya anda akan terkena jangkitan virus ini.

Virus “Brontok ini” menyerang dan dapat melumpuhkan sistem operasi Windows anda terutamanya pengguna Windows XP. Virus ini telah meng’take over’ komputer anda tanpa anda sedari. Virus ini juga merebak dengan cepat melalui Pen Drive yang dicucuk di USB port komputer anda. Virus tersebut akan ‘bersembunyi’ di dalam pen drive tersebut dan kemudiannya kan merebak dan terus menyebarkan virus tersebut jika di cucuk ke komputer lain.

Antara simtom-simtonnya yang paling “hebat” ia akan memberi “mesej” jelas kepada anda melalui ‘Web Browser’ anda seperti Internet Explorer secara automatik akan keluar sedang asyik anda melayari internet. Jika anda tutup mesej tersebut. Dia akan keluar kembali. Memang degil dan tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya.

Mesejnya adalah seperti berikut :

-- Hentikan kebobrokan di negeri ini –-

1. Adili Koruptor, Penyeludup, Tukang Suap, Penjudi, & Bandar NARKOBA( Send to "
NUSAKAMBANGAN")
2. Stop Free Sex, Absorsi, & Prostitusi
3. Stop (pencemaran laut & sungai), pembakaran hutan & perburuan liar.
4. SAY NO TO DRUGS !!!

-- KIAMAT SUDAH DEKAT –-
Terinspirasi oleh: Elang Brontok (Spizaetus Cirrhatus) yang hampir punah

Dan jika seseorang yang mahir untuk membaiki dan meyelesaikan virus tersebut ataupun kita panggil juruteknik/jurutera computer juga akan memeningkan kepalanya dan mengambil masa yang agak lama untuk menyahkan virus tersebut dari dalam komputer yang dijangkiti itu melainkan ‘terpaksa’ memformat terus hard disk tersebut. Ini merupakan ‘jalan terakhir’ untuk memecahkan kebuntuan tersebut. Berikut merupakan serangan awal virus tersebut. Sekarang ini kebanyakkan anti-virus sudah boleh menghindarkan dan menghapuskan terus virus tersebut.

Virus tersebut akan cuba menghalang dirinya daripada di usir keluar oleh juruteknik komputer dengan pelbagai cara dan helah bagi menyusahkan mereka menyahkan Virus tersebut. Segala bentuk Anti-Virus yang digunakan juga disekat sementara dari berfungsi. Windows Registry juga terus di halang untuk membuat repair dan akan terus men’restart’ kembali komputer anda.

Sungguh ‘dasyat’ mesej ini ditujukan. Tapi ini adalagi yang “dasyat” nak cerita dan aku memang betul respek giler dengan pencipta virus ini. Walaupun dia dianggap sebagai “salah” di dalam “undang-undang” siber ini. Aku respek tang ‘niat’ ataupun ‘nawaitu’ dia tu dan kepandaian dia mencipta virus tu. Sehinggakan komputer yang diserang virus ini akan secara automatiknya akan membanjiri (flood) data-data ke server-server kerajaan Israel bagi melumpuhkan dan menjadikan server-server berkenaan ‘sesak nafas’.

Terdapat 2 cara sahaja untuk menyelesaikan ataupun menyahkan virus tersebut dari terus ‘berkampung’ dan terus merebak ke komputer-komputer lain. Iaitu cara yang pertama, dengan memanggil jurutera yang betul-betul berkelayakkan dan berpengalaman luas tentang keselamatan komputer. Jika tiada masalah virus tersebut akan hilang dalam jangkamasa singkat sahaja.

Dan cara yang kedua, ialah dengan memformat hard disk tersebut. Masalahnya apabila kita memformat sesebuah hard Disk, banyak kerja yang perlu kita lakukan da mengambil masa yang agak panjang untuk menyiapkan keseluruhan dan menginstallasi semua aplikasi yang ada sebelum ini. Tetapi kebaikannya banyak dan sistem pengoperasian komputer akan menjadi segar dan ianya nampak seperti komputer baru .

Apa yang ingin saya perjelaskan di sini berkenaan keadaan Pak Lah dan Virus Brontok ini hampir sama simtom-simtomnya, kesannya dan juga jalan penyelesaiannya. Jika beliau sedar dan bertanggungjawab, beliau perlu akur dan menerima nasihat daripada mereka yang berpengalaman luas dan sedia untuk mengundurkan diri ataupun bersedia memperbaiki keadaan dengan rasa tanggungjawab tanpa ‘membuang’ mereka-mereka ini.

 
 
 

Sunday, June 15, 2008

Pak Lah Punca Negara BankrupApabila kerajaan mengumumkan secara mengejut kenaikan harga minyak baru-baru ini, berduyun-duyun kenderaan berbaris untuk mengisi minyak masing-masing. Semua stesen minyak penuh sesak dari awal petang hingga ketengah malam.

Dan apabila kerajaan mengumumkan pembayaran rebat untuk semua jenis kenderaan bermula sabtu (semalam) maka berduyun-duyun rakyat jelata sanggup berbaris untuk mendapatkan bahagian masing-masing. Masing-masing menunjukkan wang yang mereka dapat (seperti gambar di akhbar semasa). Riak wajah masing-masing begitu gembira sekali dengan durian runtuh ini. Mereka seperti berterima kasih pada Pak Lah yang memberikan duit tersebut. Kerajaan sanggup mengeluarkan berbillon ringgit dalam bentuk tunai ini untuk diberi kepada mereka yang layak. Ini sebagai hadiah kepada rakyat kerana kenaikan harga minyak yang begitu tinggi sebelum ini. Kerajaan berharap agar rakyat duduk diam dan jangan mempertikaikan kenaikan harga minyak dan barang-barang keperluan pada hari ini.

Dapatkah duit ini meringankan beban rakyat? kalau untuk sebulan saya percaya duit ini dapat menampung kesusahan dan keperitan rakyat menangani kenaikan kos sara hidup rakyat di negara ini. Tetapi rebat yang diberikan ini adalah untuk tempoh setahun. Saya percaya dalam 2-3 hari sahaja duit ini akan habis dibelanjakan. Selepas itu bertambah susah dan meranalah hidup kita kesan kenaikan harga minyak ini. Kenaikan harga barang pada hari ini belum sampai ke kemuncaknya ia baru bermula. Tunggu sedikit masa lagi semuanya akan naik belaka.

Keputusan Pak Lah memberi rebat tunai kepada mereka yang mempunyai motosikal ataupun kereta ini adalah satu tindakan yang 'kurang bijak' ataupun 'idea bodoh'. Ianya hanyalah bersifat sementara dengan membazirkan wang rakyat. Walaupun wang ini di salurkan kepada rakyat (yang mempunyai motosikal dan kereta sahaja) secara terus dan rakyat akan menikmatinya hanyalah buat sementara waktu sahaja. Dan lagi bukannya keseluruhan rakyat dapat menikmati rebat tersebut. Sistem subsidi yang ada sebelum ini sudah cukup berkesan. Mengapa Kerajaan ingin beriya benar mengapuskannya dan mengantikan dengan pembayaran ribet tersebut? Benarkah negara akan bankrup sekiranya subsidi ini terus dibayar oleh kerajaan? Ya benar !negara akan bankrup di bawah Pak Lah dan bukan bankrup di bawah Tun Mahathir (jika beliau masih PM) ataupun dari mereka yang bijaksana.

Saya percaya jika negara kita ini ditadbir dan dipimpin oleh orang yang benar-benar layak dan tidak 'bodoh' seperti Pak Lah ini saya percaya negara kita mampu bertahan dan mempunyai mekanisma tertentu bagi menangani masalah tersebut. Pak Lah terlalu 'boros' membelanjakan wang rakyat tanpa memikirkan kepentingan negara dan rakyat. Wang rakyat diperuntukan berbillion ringgit untuk projek koridor yang dilaung-laungkannya. Wang rakyat juga digunakan bagi pembelian kapal mewah dan jet peribadinya semata-mata. Wang rakyat juga digunakan untuk membayar pampasan kepada kontraktor utama bagi projek-projek yang dihentikannya. Wang rakyat juga digunakan untuk mengubahsuai kediaman rasmi perdana menteri bernilai jutaan ringgit. Wang rakyat juga dibelanjakan untuk anak dan menantu hidup senang seperti sekarang ini. Wang rakyat juga dibelanjakan untuk memberi 'imbuhan' kepada orang-orang tertentu demi kepentingan politik beliau. Pastinya negara akan bankrup di bawah pimpinan Pak Lah. Sebab dialah negara akan bankrup dan saya percaya bukannya subsidi ini yang akan bankrupkan kerajaan kita.

Sebab dia lah pengakses duit dan hasil negara. sebab dia Perdana Menteri dan juga merangkap Menteri Kewangan. Dialah bertanggung jawab menjaga amanah dan wang negara kita. Dia boleh sewenang-wenangnyer membelanjakan wang tersebut ikut kehendaknya. Jika dia terus memegang jawatan ini, akan bankrup lah negara kita suatu hari nanti.

Dengan ini saya merayu kepada Pak Lah supaya meletakkan jawatan dengan kadar segera bagi mengelakkan negara kita ini bankrup ataupun muflis.

3 comments:

Anonymous said...

saya pun tak pahe kenapo diaorang suka sangat bile terima rebet tunai tu.... Tak sekolah ke????

Mari buat pengiraan>>>....

Rebet tunai RM 625
Rebet Tunai/bulan RM 52.08
saya guna/bulan RM 300 - dulu
Kadar baru/bulan RM 421.88 - skang
beza/bulan RM 121.88

Mari congak same2
RM 121.88 - beza/bulan
RM 52.08 - rebet/bulan
= RM 69.80 - beza/lebih guna/bulan

RM 1462.56 - penggunaan/tahun
RM 625 - rebet/tahun

Kite Rugi/tahun = RM 837.56

Ini yang mereka suke sangat nie....

Tak Sekolah Ke?

Anonymous said...

It's true LAH.. this is family business LAH.. masyukkkk.. LAHHHHH....

I cited this..

Maybe the public is not aware who are the shareholders of Pos Malaysia Services Holdings Bhd., the wholly own parent company of Pos Malaysia which has been given the authority and funds to channel these monies.

As of two years ago, pre-merger with ECM Libra, Avenue Capital Resources Bhd. owns 15.6% of Pos Malaysia Services Holdings Bhd. When the merger was successfully announced August 2006, which received approval of all the authorities (despite the attention drawn to the highly dodgy deal of ECM Libra merging with a much bigger firm and eventually took control), it was still believed that presently, ECM Libra still has the strategic 15.6% holdings of Pos Malaysia Services Holdings Bhd.

So who actually benefitted from this subsidy payout scheme?

If the amount is in the neighbourhood of RM 1 billion, then long term deposit with a commercial bank, Pos Malaysia or indirectly, ECM Libra would have made RM 39 million per annum or RM 106, 849.32 daily.

That is not including the management or services fee that Pos Malaysia charges the Government for this service. If the charge is just 1.0% of the amount, it means Pos Malaysia would have made RM 50 million per annum free income without incurring significant operations cost. If the pay out amount for the year is in multiples of RM 1 billion, then the profits will be realised will be on the same proportion.

cited from http://bigdogdotcom.wordpress.com/

zelmey said...

salam

Ntah la ... saya pun susah nak cakap pasal Pak Lah ni ..