Pengumuman Penting!
Untuk Maklumat dan pengetahuan anda semua, laman blog
akubencipaklah.blogspot.com sedang dalam perhatian pihak blogger.com dan telah disekat dari menambah dan juga menghantar segala bentuk posting di dalamnya.


Di sini juga saya telah menyediakan satu laman blog sementara yang boleh diakses melalui :

ihatepaklah.blogspot.com (mirror).

Harap Maaf...


LATEST POSTING

AHLI PAK LAH DISERANG VIRUS BRONTOK

AHLI UMNO PERLU BERANI....TAK RUGI APA-APA....

DOWNLOAD DAN SEBARKAN (UNTUK AHLI UMNO SAHAJA)

SURAT KAPTEN ZAHAR KEPADA PUCUK PIMPINAN UMNO - PAK LAH & NAJIB HARUS DIHUKUM MANDATORI

Thursday, July 31, 2008

AHLI UMNO PERLU BERANI....TAK RUGI APA-APA... 

Thursday, July 31, 2008

Pak Lah Diserang Virus BrontokSelama lima tahun pemerintahan Perdana Menteri yang saya benci ini, kita telah dipertontonkan dan dipersembahkan dengan cerita-cerita yang menarik dan juga yang paling banyaknya adalah yang tidak baik dan tidak menarik langsung. Kita rakyat hanya mampu melihat saja depan mata mereka akan “kebobrokan” pemimpin kita ini. Kebobrokan bermaksud kelemahan ataupun sikap tidak bertanggungjawab dalam bahasa Malaysianya.

Bila saya sebut perkataan “kebobrokan” itu tadi mengingat saya mengenai sejenis virus komputer yang agak terkenal juga pada masa lalu, tak silap saya tahun 2004/05. Virus ini dinamakan “Brontok” atau nama lain “RontokBro”, bro jugak!. (
sila klik sini! Untuk maklumat lanjut) . Kepada yang belum pernah dengar nama ini, saya akan cuba terang serba ringkas. Virus ini berasal dari Indonesia dan dibuat oleh orang Indonesia sendiri. Dia merebak terlalu cepat melalui email-email yang mengandungi ‘attachment file’ yang bernama keygen.exe. Kepada mereka yang menekan ataupun meng”klik” file itu, dengan rasminya anda akan terkena jangkitan virus ini.

Virus “Brontok ini” menyerang dan dapat melumpuhkan sistem operasi Windows anda terutamanya pengguna Windows XP. Virus ini telah meng’take over’ komputer anda tanpa anda sedari. Virus ini juga merebak dengan cepat melalui Pen Drive yang dicucuk di USB port komputer anda. Virus tersebut akan ‘bersembunyi’ di dalam pen drive tersebut dan kemudiannya kan merebak dan terus menyebarkan virus tersebut jika di cucuk ke komputer lain.

Antara simtom-simtonnya yang paling “hebat” ia akan memberi “mesej” jelas kepada anda melalui ‘Web Browser’ anda seperti Internet Explorer secara automatik akan keluar sedang asyik anda melayari internet. Jika anda tutup mesej tersebut. Dia akan keluar kembali. Memang degil dan tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya.

Mesejnya adalah seperti berikut :

-- Hentikan kebobrokan di negeri ini –-

1. Adili Koruptor, Penyeludup, Tukang Suap, Penjudi, & Bandar NARKOBA( Send to "
NUSAKAMBANGAN")
2. Stop Free Sex, Absorsi, & Prostitusi
3. Stop (pencemaran laut & sungai), pembakaran hutan & perburuan liar.
4. SAY NO TO DRUGS !!!

-- KIAMAT SUDAH DEKAT –-
Terinspirasi oleh: Elang Brontok (Spizaetus Cirrhatus) yang hampir punah

Dan jika seseorang yang mahir untuk membaiki dan meyelesaikan virus tersebut ataupun kita panggil juruteknik/jurutera computer juga akan memeningkan kepalanya dan mengambil masa yang agak lama untuk menyahkan virus tersebut dari dalam komputer yang dijangkiti itu melainkan ‘terpaksa’ memformat terus hard disk tersebut. Ini merupakan ‘jalan terakhir’ untuk memecahkan kebuntuan tersebut. Berikut merupakan serangan awal virus tersebut. Sekarang ini kebanyakkan anti-virus sudah boleh menghindarkan dan menghapuskan terus virus tersebut.

Virus tersebut akan cuba menghalang dirinya daripada di usir keluar oleh juruteknik komputer dengan pelbagai cara dan helah bagi menyusahkan mereka menyahkan Virus tersebut. Segala bentuk Anti-Virus yang digunakan juga disekat sementara dari berfungsi. Windows Registry juga terus di halang untuk membuat repair dan akan terus men’restart’ kembali komputer anda.

Sungguh ‘dasyat’ mesej ini ditujukan. Tapi ini adalagi yang “dasyat” nak cerita dan aku memang betul respek giler dengan pencipta virus ini. Walaupun dia dianggap sebagai “salah” di dalam “undang-undang” siber ini. Aku respek tang ‘niat’ ataupun ‘nawaitu’ dia tu dan kepandaian dia mencipta virus tu. Sehinggakan komputer yang diserang virus ini akan secara automatiknya akan membanjiri (flood) data-data ke server-server kerajaan Israel bagi melumpuhkan dan menjadikan server-server berkenaan ‘sesak nafas’.

Terdapat 2 cara sahaja untuk menyelesaikan ataupun menyahkan virus tersebut dari terus ‘berkampung’ dan terus merebak ke komputer-komputer lain. Iaitu cara yang pertama, dengan memanggil jurutera yang betul-betul berkelayakkan dan berpengalaman luas tentang keselamatan komputer. Jika tiada masalah virus tersebut akan hilang dalam jangkamasa singkat sahaja.

Dan cara yang kedua, ialah dengan memformat hard disk tersebut. Masalahnya apabila kita memformat sesebuah hard Disk, banyak kerja yang perlu kita lakukan da mengambil masa yang agak panjang untuk menyiapkan keseluruhan dan menginstallasi semua aplikasi yang ada sebelum ini. Tetapi kebaikannya banyak dan sistem pengoperasian komputer akan menjadi segar dan ianya nampak seperti komputer baru .

Apa yang ingin saya perjelaskan di sini berkenaan keadaan Pak Lah dan Virus Brontok ini hampir sama simtom-simtomnya, kesannya dan juga jalan penyelesaiannya. Jika beliau sedar dan bertanggungjawab, beliau perlu akur dan menerima nasihat daripada mereka yang berpengalaman luas dan sedia untuk mengundurkan diri ataupun bersedia memperbaiki keadaan dengan rasa tanggungjawab tanpa ‘membuang’ mereka-mereka ini.

 
 
 

Wednesday, June 18, 2008

Melayu Akan Mengemis Di Bumi Sendiri? ( Part I )


Saya bukanlah ahli nujum untuk menyatakan apa yang akan berlaku pada suatu masa nanti. Tetapi inilah hakikatnya bahawa Melayu akan menjadi pengemis di bumi sendiri pada suatu hari nanti, jika kita masih leka dan tidak berbuat sesuatu tindakan . Mengemis yang saya maksudkan disini bererti bangsa melayu akan terpinggir dan dianaktirikan di bumi sendiri, dan dimana bangsa-bangsa lain akan mendahului bangsa melayu dari pelbagai aspek seperti ekonomi, politik dan hak sebagai ketuanan di negara sendiri akan hilang dan terhakis.

Sehingga hari ini kita masih boleh bermegah dan berbangga kerana hari ini pemimpin-pemimpin tertinggi kita masih lagi orang melayu termasuklah Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Raja dan Sultan yang masih memegang tampuk pemerintahan tertinggi negara. Adakah kita sedar hari ini hak-hak dan nasib kita seperti yang saya sebutkan diatas telah terhakis dan hampir tergadai dan terpinggir di negara sendiri?Walaupun hari ini kita berbangga mempunyai pemimpin melayu yang berjiwa rakyat dan sangat sensitif akan keadaan bangsanya sendiri tetapi kenyataan mereka ini adalah dari segi zahirnya, tetapi dalamannya ataupun jiwa sebenarnya adalah sebaliknya. Mereka lebih mementingkan kuasa dan wang ringgit adalah menjadi keutamaan mereka ini. Mereka sanggup dijadikan boneka bagi sesetengah bangsa lain untuk tujuan tertentu. Mereka sangat mementingkan diri sendiri hingga lupa kedudukan serta kepentingan bangsa sendiri.

Dari segi ekonomi , jika saya tidak tersilap (jika tersilap sila betulkan kenyataan saya ini) bangsa melayu hari ini pegangan ekuiti orang Melayu dalam ekonomi masih berada di sekitar 18%. Siapakah mereka yang 72% ini? Usahlah kita memikirkan siapa yang 72% ini yang perlu kita fikirkan kedudukan 18% ini. Setelah negara merdeka hampir 51 tahun ini adakah bangsa melayu mampu menguasai ekonomi negara sebanyak 18% sahaja? Mengapa kita begitu perlahan dan lemah untuk meningkatkan jumlah peratusan ini. Bukankah kita masih menjadi tuan di negara kita sendiri. Bukankah bangsa melayu itu sudah beribu-ribu tahun menduduki tanah melayu ataupun bumi bertuah ini.

Tugas memajukan bangsa melayu ini sebenarnya bukanlah bergantung pada pihak kerajaan dan parti politik tertentu semata-mata, sebenarnya ia bergantung juga pada setiap orang melayu itu sendiri. Saya tidak cakap ataupun menidakkan yang parti politik (contohnya UMNO/PAS/PKR) langsung mengabaikan nasib bangsa melayu itu sendiri. Segala apa yang direncanakan ataupun dirancangkan oleh mereka-mereka ini untuk menaiktarafkan orang melayu itu sendiri seharusnya dipuji dan dibanggakan tetapi yang menjadi persolan utamanya adalah perlaksanaannya. Adakah ia betul-betul berkesan? Adakah kesan itu dirasai oleh kita semua sebagai orang melayu? Perlaksanaan inilah akan diambil kesempatan oleh mereka-mereka untuk kepentingan peribadi mereka dan tujuan politik mereka. Walaupun mereka dari kalangan orang melayu sendiri. Pelbagai langkah telah diambil dengan mewujudkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) bagi menggalakkan penglibatan orang melayu dalam sektor ekonomi di samping peluang ekonomi yang adil kepada bangsa lain. Ada juga sesetengah pemimpin kita yang sedar dan dengan rasa tanggungjawab ingin membantu bangsanya sendiri tetapi tugas dan tanggungjawab serta amanah yang telah diberi kepada se-setengah orang ini di salahgunakan untuk tujuan lain tanpa pengetahuan pemimpin tersebut. Dan ada juga segelintir orang melayu itu sendiri yang hanya berdiam diri dan tidak mahu melibatkan diri masing-masing dan merebut peluang ekonomi di negara kita ini. Mereka hanya pandai bercakap dan berangan-agan besar.

Dan terdapat juga pendapat mengatakan masalah ini berpunca dari sikap orang melayu itu sendiri. Antara sikap-sikap negatif orang melayu itu sendiri ialah seperti malas berusaha, pentingkan diri sendiri, hasad dengki, eksyen lebih, bodoh sombong dan bermacam-macam lagi. Bagi saya sifat-sifat sebegini bukan ada pada orang melayu sahaja, sebenarnya ini lah sikap-sikap negatif yang ada pada semua umat manusia di bumi ini. Diri sendiri sahajalah yang dapat mengenepikan sifat-sifat sebegini dari diri masing-masing. Siapa yang tidak mahu hidup senang? Siapa yang tidak mahu memiliki perniagaan sendiri? Siapa yang tidak mahu ada tanah, ladang ataupun rumah besar? Siapa yang tidak mahu ada wang yang banyak di dalam bank? Siapa yang tidak mahu ada kereta sendiri? Siapa yang tidak mahu kerja sebagai ekskutif ataupun pengurus yang dibayar gaji yang lumayan? Siapa yang tidak mahu ini semua. Semua orang mahu mendapatkannya. Semua orang sentiasa berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapatkannya.

Bukan semua orang melayu hari ini yang dapat apa yang telah saya sebutkan diatas. Insyallah mungkin disatu hari nanti mereka ini akan dapat apa yang mereka kehendakkan asalkan mereka begitu bersungguh-sungguh mencapainya. Ini tidak mustahil. Yang pentingnya orang melayu mesti berusaha bersungguh-sungguh mencapai segala apa yang di cita-citakan dan diangan-agankan selama ini.

..... bersambung

0 comments: